[...] TŁUSZCZOWE TYPU TRANS (TRANSIZOMERY). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne. Są to jednonienasycone ( monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, które zostały poddane przemysłowemu [...]
[...] z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone! Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT, czyli [...]
[...] jest znacznie większa niż węglowodanów, stąd tłuszcze są „dodatkowym“ paliwem. Ze względu na wpływ tłuszczu na zdrowie należy podzielić tłuszcz na tzw. kwasy tłuszczowe: - nasycone, - nienasycone. Tłuszcze nasycone występują przede wszystkim w wędlinach, maśle, serze, produktach mlecznych. Te tłuszcze nie są zdrowe, podnoszę one poziom “złego” [...]
[...] przechowywany cukier ? Tu przychodzi chwila zastanowienia i dojścia do smutnych dla większości z nas wniosków, nasz nadmiar cukrów będzie przechowywany pod postacią tłuszczu nasyconego, który w większości (98%) stanowi kwas palmitynowy. Zastanawiające W obliczu takich informacji paradoksalne stają się zalecenia lekarzy i dietetyków, którzy przez [...]
[...] Wokół tego związku narosła olbrzymia ilość mitów oraz niesprawdzonych informacji. Obalę także mit szkodliwego wpływu żółtek jaj na organizm. Z pewnością dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu w osoczu krwi, przynajmniej w przypadku ludzi z nadwagą, którzy prowadzą siedzący tryb życia i [...]
[...] osoby chore na RZS, mają także objawy alergii pokarmowych (szczególnie na mleko i zboża). Także żywność wysoko przetworzona może uczulać. Badania dowiodły, że także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zmniejszają odczyn zapalny i ból oraz poranną sztywność stawów, a poprawiają ich ruchomość i wydolność. Występują one w innym produkcie z [...]
[...] g Izoleucyna:0.17 g Leucyna:0.28 g Lizyna:0.17 g Metionina:0.12 g Fenyloalanina:0.19 g Walina:0.23 g Tłuszcze:0.30 g Kwasy tłuszczowe nasycone:0.00 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:0.10 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:0.20 g Ryż Brązowy ugotowany 100g-bez soli wartość odżywcza : [...]
[...] Aby była zachowana dobra gospodarka lipidowa w naszym organizmie to musimy dostarczyć mu odpowiednich tłuszczy w odpowiednich proporcjach. Trzeba uwzględnić tłuszcze nasycone, których dostarczają nam przede wszystkim produkty zwierzęce. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzielimy je na jednonienasycone, których najlepszym [...]
[...] istotnych związków, w tym witamin A, E, D oraz K. Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielimy na: roślinne, zwierzęce i sztuczne(i modyfikowane). Ze względu na budowę: nienasycone, które występuję w dużych ilościach w roślinach, oraz nasycone, które są produkowane przedewszystkim przez organizmy zwierząt. Kwasy tłuszczowe nasycone [...]
[...] żeby od razu smażyć na obiad schabowego. Chodzi o to, by wybierać właściwe tłuszcze. Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają bowiem złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za to oleje roślinne i ryby, bogate w dobre tłuszcze jedno- i wielonienasycone (do których [...]
[...] nie rafinowane, czyli: Oliwy z oliwek Extra Virgin, olej lniany, olej winogronowy oraz tłuszcz pochodzący z ryb (tran, ryby tłuste), który jest źródłem NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - omega3, których zwykle brakuje w każdej diecie. NNKT znajdują się w tłustych rybach oraz w tranie - tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb i [...]
[...] na temat Oleju Lnianego Budwingowego, jako że na forum nie znalazłem informacji na ten temat podzielę się nimi. Naturalne Bogactwo Kwasów Omega-3 Na temat NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) jest całe mnóstwo postów więc nie będę się rozpisywał a przytoczę kilka najważniejszych informacji. Kwasy te zostały nazwane "niezbędnymi" gdyż [...]
[...] ciast, do zup dla kogo dla osób z wysokim ciśnieniem (chroni przed miażdżycą) nie dla alergików (zawiera konserwanty, barwniki) i osób lubiących dania smażone (kwasy wielonienasycone zamieniają się w wysokiej temperaturze w wolne rodniki!) SMALEC 100 g = 880 kcal (wg mnie najlepszy tłuszcz do długiego smazenia(jeszcze olej kokosowy) 100 g [...]
[...] między innymi jako podstawa do budowy i utrzymania przy życiu każdej pojedynczej komórki ciała, a także wykorzystywane są jako paliwo do uzyskania energii w komórce. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich substancje (prostaglandyny) regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornościowego i [...]
[...] dla mężczyzn w wieku dojrzałym oraz dla wszystkich kobiet, niezaleznie od wieku, wysoki cholesterol wpływa pozytywnie na długość życia. Mit nr 2: Cholesterol i tłuszcze nasycone zatykaja tętnice. Prawda: Tak naprawdę ilość cholesterolu i nasyconych tłuszczy w tetnicach nie stanowi dla nich samych żadnej przeszkody, żadnego problemu. To co [...]
[...] aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy nasycone i trans d) „Dobre tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy jednonienasycone i wielonienasycone e) Kwasy tłuszczowe omega-3 -6 i -9 i ich główne źródła w diecie [...]
[...] wloskie,nasiona roslin takich jak slonecznik,rzepak,len,palma,).Ale te podzial nie jest najistotniejszy.Zawarte w tluszczach czasteczki kwasow tluszczowych mogą być nasycone wodorem lub nienasycone.Może te szczegoly nie były by tak istotne,gdyby wlasnie od niech nie zalezal wplyw tluszczu na nasze zdrowie. Nienasycone tluszcze wystepuja [...]
[...] Zapotrzebowanie na cukry spada natomiast w godzinach wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością glikogenu, w efekcie czego nadmiar spożytej glukozy może zostać wykorzystany m.in. na potrzeby syntezy tłuszczu zapasowego. To samo dotyczy [...]